Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint. Elfogadom
Termékek Menü

Mire figyeljünk aug. 20-án?

Óvintézkedések tűzijáték előtt

Sok kutya számára ezek a zajok rendkívül félelmetesek és menekülésre ösztönzik a megrémült négylábút. A vadászkutyák szokva vannak a puskadördüléshez, de ennek ellenére még köztük is lehetnek olyanok, akik a tűzijátékkal járó zajt nem igazán tolerálják.

A tűzijáték hangja teljesen más, közelebb van a földhöz, vibrálóbb, hirtelen fényhatások és égett szag kíséri. A kutyák az egész világot az érzékszerveiken – orr, szem, fül - keresztül tapasztalják meg, így az augusztus 20.–i tűzijáték nézése nem a kedvenc időtöltéseik közé tartozik.

Az ilyen hangos alkalmakkor fokozottan kell figyelnünk négylábú barátunkra, és mindent meg kell tennünk biztonsága érdekében.

Első lépésként ellenőrizzük, hogy kutyánk rendelkezik-e a szükséges azonosítókkal (mikrochip, biléta a nyakörvön), adataink naprakészek-e, hogy ha mégis megtörténik a baj, a lehető legkönnyebben a nyomára bukkanjunk, vagy aki megtalálja, elérjen bennünket.

                                                                                   

Az alábbiakban felsorolunk néhány egyszerű, de igen hatásos fogást, amivel megkönnyítheted a tűzijátéktól vagy a mennydörgéstől rettegő kutyád életét:

  • Építs egy búvóhelyet, ahol kutyád biztonságban érzi magát. Jó ötlet például egy nagyméretű szállítóketrec, vagy a lakás egy olyan pontja, ahová amúgy is szívesen bújik, mondjuk az asztal alatt vagy a kanapé mögött. Jó, ha a hely sötét, terítsd hát le az asztalt egy pokróccal!
  • Húzd be a függönyöket, hogy kevésbé látszódjon a villámlás vagy a tűzijáték.
  • Hallgassatok zenét vagy kapcsold be a tévét.
  • Nyugtató termékek alkalmazása.
  • Időzítsétek úgy az esti sétát, hogy lehetőleg ne az esemény közben kelljen kimenni. Ha viszont kimentek, mindig tartsd pórázon a kutyát!

 

Ha kedvencünk elveszne, de ne kerüljék rá sor, jó ha tudod, mit kell tenned:

1. Az elveszett állat bejelentése
Nagyon fontos mielőbb bejelenteni az elveszett állat (és természetesen az elvesztő) adatait azon hatóságoknál, és civil állatvédő szervezeteknél és fórumokon ahol az állatot a megtalálója hirdetheti, illetve célszerű egyúttal megtudakolni, hogy nem találtak-e hasonló állatot?
Alapítványunknál a rexiroda@rex.hu e-mail címen tudnak bejelentést tenni mind elveszett, mint talált állatok esetében.

Javasoljuk, hogy Budapest területén feltétlenül tegyenek bejelentést a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepén (Cím: 1097 Budapest, Illatos út 23/A. - telefon: 06- 1-347-08-30, illatosut@fori.hu), vidéken pedig érdeklődjenek az önkormányzattal szerződésben álló ebbefogónál/gyepmesteri telepeken.

2. Az elveszett állat kiplakátozása
Amennyiben megoldható, mindenképpen javasoljuk az elveszett állat fotójával, adataival, a gazda elérhetőségével, plakátok készítését és azok kihelyezését abban a körzetben ahol az állat elveszett. Mindenképpen hasznos minél több plakát kihelyezése az elvesztés vonzáskörzetében.
Elveszett és talált állatok esetében is nagyon fontos, hogy minél több fórumon jelezzék az állat elvesztését illetve megtalálását.